<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d9123432221727993451\x26blogName\x3dBilgi+Seli\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://bilgiseli.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://bilgiseli.blogspot.com/\x26vt\x3d-4842712886373334541', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe", messageHandlersFilter: gapi.iframes.CROSS_ORIGIN_IFRAMES_FILTER, messageHandlers: { 'blogger-ping': function() {} } }); } }); </script>

<$

RFID teknolojisi sayesinde eşyalar üzerlerine monte edilebilen küçük bir yonga sayesinde uzaktan takip edilebiliyor. Yeni yaygınlaşan bu yongaların en önemli özelliği bir güç kaynağına (pil, batarya vs.) ihtiyaç duymamaları. Bu sayede gözle görülemeyecek kadar küçük olabiliyorlar.
Bu teknolojiyi bazı şirketler tedarik zinciri sistemlerinde hangi ürünün nerede bulunduğunu anlamak için kullanmaya başladılar. Mesela, Marks&Spencer kıyafetlerini, Avustralya Posta İdaresi ise taşıdığı mektupları RFID yongaları kullanarak takip edeceğini açıkladı.
RFID teknolojisinin daha eski versiyonu barkod teknolojisiydi, mesela Türkiye'deki kargo sirketleri gonderilerini üzerine barkod yapıştırarak takip ediyorlardı. RFID'nin avantajı ise barkod okuyucu gibi bir cihaz tarafından "görülmesine" gerek olmaması. Bu da şirketlerin işlerini daha hızlı yapmalarını sağlıyor. Ayrıca RFID yongalarının barkodlar gibi yıpranma tehlikesi de yok.
Bu teknolojiyle eşyaların yanısıra insanlar da takip edilebiliyorlar. 1998'de Malezya'nın başlattığı uygulamadan sonra 2006'da Amerika ve İngiltere de RFID yongalı pasaportlar üretmeye başladı. Böylelikle vatandaşlarının ülkeye yaptığı giriş ve çıkışları takip edebilecekler.
Daha da ilginç bir uygulama ise insan vucuduna bu yongaların yerleştirilmesi. 2004 yılında Meksika Adalet Bakanlığı'nda çalışan 18 kişinin vucutlarına güvenli odaya girişlerini kontrol etmek amacıyla yonga yerlestirmesi epey ses getirmişti.
Bu teknoloji ileride hükümetlerin veya büyük sirketlerin insanların hareketlerini izlemelerini sağlayabileceği gerekçesiyle bazı gruplardan büyük tepki topluyor. Karşıtlarının "casus yonga" adını taktıgı bu yongalar kullanılarak takip edilmeniz için vucudunuza bu yonganın yerleştirilmiş olması gerekmiyor. Satın aldığınız bir kıyafetin içine yerlestirilmiş bir RFID yongası sayesinde sizin haberiniz olmadan takip edilebilirsiniz. Bunun için sadece kimin hangi kıyafeti satın aldığının kaydedilmesi gerekiyor, bu da kredi kartları sayesinde oldukça kolay.
RFID teknolojisinin şirketlerin işini kolaylaştıracağı muhakkak, fakat bunun bizim de hayatımızı kolaylaştırmasını dileyelim. Anlaşılan bu teknoloji cok tartışılacak, bilim kurgu yazarlarına da epey malzeme çıkacak.

Etiketler:

p>
    Anonymous Adsızspan style="color:#767676;">| <$24 Kasım 2006 19:09:00 GMT+2a> | <$ span>

    <$Mehmet Bey'in de dedigi gibi RFID sistemi sirketlere baya bir kazanim saglayacak. Bu sektorlerden biriside perakendecilik sektoru. Su siralar dunya perakende devleri artik urunlerde barkod sistemi degil rfid sistemi uygulamasini tercih ediyorlar ve bunun testlerini yapmaya basaladilar. Ama bu sistem icinde iki farkli rfid sistemi var. Birincisinde urunlere takilan çipler pasif durumda ve sinyal gucleri zayif. Dolayisiyla magazaya birden fazla anten(receiver) koymak gerekiyor. Her ne kadar pasif çipler ucuz olsada antenler pahali. Bir diger sistemde tek antenle isi cozebiliyorsunuz ama her urune kalin ve icinde pil ihtiva eden sinyal seviyesi guclu çipleri kullanmak gerekiyor. Tek antenle maliyeti dusuruyorsunuz ama çipler pahali.Peki bu sistemin avantaji ne?
    Hangi urunlerin son kullanma tarihi yaklasti? Ne kadar urunum var son kullanma tarihi yaklasan? Stoklarimda ne kadar urun kaldi? Urunlerim reyonlarda olmasi gereken yerlerde mi yoksa musteriler urunlerimi oraya buraya dagitmis mi? gibi sorulara isletmeci olarak kolaylikca cevap bulabiliyorsunuz. Biz tuketiciler icin en uygun olan ozelligi ise, kasalarda beklemeye son. Artik urunlerimizi kasa onundeki yuruyen banda koyma yerine tika basa dolu olan alisveris sepetimizi yada arabamizi iki alici arasindan gecirerekten toplam faturamizi ogrenebilecegiz. Boylece kasa onlerinde beklemeler kisalacak.

    Peki bu isin dezavantaji ve insanlarin ozel hayatlarini tehlikeye sokacak kismi ne? Bu sistemde eger urunlerde sinyal seviyesi guclu çipler kullanilirsa sizin o mağazayla olan baginiz evinizde de devam edecek. Saat kacta, ne kadar siklikla hangi urunu kullaniyorunuz gibi sorgulamalar ile daha nice kisisel bilgileriniz ve tuketci davranislariniz, haberiniz olmadan inceleme altinda bulunacaktir.
    getirisi oldugu gibi goturusu de olan bu teknolojik dunyada, nice sevgi dolu gunlere...p> <$Blogger mehmetspan style="color:#767676;">| <$25 Kasım 2006 16:33:00 GMT+2a> | <$ span>

    <$RFID konusunda bilgilendirmeleriniz icin tesekkurler Victor Bey. RFID'nin benim de bilmedigim faydalarindan bahsetmissiniz. Yorumunuz en az benim yazim kadar bilgilendirici.p>