<$
"Fiber optik aglarda veri tasinmasi uzerine calisiyorum". Benim tez konumu soranlara verdigim bu cevap cogu kisinin hic bir sey anlamadan basini sallamasiyla karsilaniyor. Birisi bana tez konumu sordugu zaman keske kablosuz aglarla ilgili calisiyor olsaydim ve herkese ADSL modemlerinden ornek verseydim diye az uzulmuyorum dogrusu. Aslinda fiber optik kablolar da internete bagli bir insanin hayatinda kablosuz aglardan daha az oneme sahip degil ama ne yazik ki bunu anlatmak cok daha zor.

Uzun mesafeli ve yuksek kapasiteli veri tasimalari icin fiber optik kablolar cok ucuz ve guvenli bir yontem. Sehirlere dosenmesi masrafli oldugu icin simdilik evlere kadar gelmese de ulkeler hatta kitalar arasi kullanilan tek teknoloji cunku tek bir fiber optik kablo en yeni teknolojiler sayesinde saniyede 14 Terabit (14 milyon Megabit) veri
tasiyabiliyor. Iste bu yuzden sagdaki adamin elinde tuttugu kablolar tum gezegenin ihtiyac duydugu veriyi tasiyacak kadar cok kapasiteye sahip. Siz yurtdisindaki bir siteye girdiginiz size gelen bilgiler muhakkak bir fiber optik kablodan geciyor.
Bu teknoloji cok guzel gibi gozukse de aslinda telekom sirketleri sizinle ayni fikirde olmayabilir. Nedeni icin biraz geriye donelim: 90'li yillarin sonlarina dogru, internet kullaniminin yayginlasmasiyla birlikte herkes internet sektorunde cok buyuk potansiyel gormeye basladi. Bunun sebebi internet trafiginin her 100 gunde iki katina yani yilda yaklasik 8 katina ciktigi dair inancti. Aslinda yanlis olan bu tahmin pek cok kisinin de isine geldi: Yeni sirket kuran girisimciler boylelikle risk sermayesi sirketlerini ikna edebiliyorlar, bilim adamlari arastirmalarinin ne kadar onemli oldugunu vurgulayabiliyorlardi. Iste bu tahmine dayanarak pek cok telekomunikasyon sirketi yerin altina gerekenden cok daha fazla fiber optik kablo dosedi. Zaten fiber optik kablo dosemenin maliyetinin cogunu insaat giderleri olusturdugu icin sirketler bir defa kazinca kendilerine uzunca bir sure yetecek kadar kablo dosediler.
Zaman icinde bu tahminin yanlis oldugu ortaya cikti ve bunun bedeli cok agir oldu. Internet trafigi yilda sekiz kat degil aslinda iki kat artiyordu ve dalgaboyu bolusumlu cogullama (
wavelength division multiplexing) teknolojisiyle bir fiber kablonun veri tasima kapasitesi 100 kat kadar arttirilabilmisti. Iste bu yuzden bazi yerlerde fiber optik kablo arzi talebin otuz katina cikti ve sirketler kar edemeyip bir bir iflas etmeye basladilar. 2002 yilindaki
dot com krizinin en buyuk sebeplerinden biri de iste buydu. Su anda bile yeraltina dosenmis fiber optik kablolarin %70'inin
kullanilmadigi tahmin ediliyor ve internet baglantisi Turkiye'de olmasa bile Dunya'da bu yuzden bu kadar ucuz.
Iste aslinda hayatimizda dogrudan yer almasa da fiber optik kablolarin teknoloji dunyasindaki yeri boyle. Fakat zaman icinde bakır kablolarin tasima kapasitesi yetmemeye baslayip optik donusturuculerin maliyeti azaldiginda evlerde de internet baglatisi icin fiber optik kablolar kullanilmaya
baslayacak. Iste o gun eger hala bu islerle ugrasiyor olursam, gogsumu gere gere fiber optik aglar uzerine calisiyorum diyebilecegim.

Biraz ilgisiz olacak ama bahsetmeden gecemeyecegim: Fiber optik kablolar veri tasinmasi disinda da kullanilabiliyor. En ilginc orneklerinden bir tanesi ise solda resmini gordugunuz
sistem. Bu sistemde disaridaki bir canak yardimiyla gun isigi toplanip fiber optik kablolarla binanin icine tasiniyor ve iceriye elektrikli aydinlatmanin yaninda gun isigi da veriliyor. Hem elektrikten tasarruf hem de gun isiginin insan uzerindeki olumlu etkilerinden faydalanma. Yayginlasirsa buyuk binalarda calisan insanlara gun dogabilir.
Etiketler: Teknoloji
p>
Yazar: <$mehmetraquo; Yorumlar:

"Bence dunya pazari icin bes tane bilgisayar yeterli olacaktir". IBM eski baskani Thomas John Watson'a ithaf edilen bu soz soylenmis en aptalca sozler listesi icinde size de muhakkak gelmistir. Fakat bu sozun aptalligina karar vermeden once bir kere daha dusunun.
Oncelikle icinde sekiz kisi calisan bir ofis hayal edin. Bu sekiz kisinin de onunde bir bilgisayar var. Yani her bilgisayarda bir islemci oldugunu dusunursek bu ofiste sekiz islemci var. Simdi de bu sekiz islemciyi onlardan alip bir tane sunucuya koydugumuzu ve her calisana bu sunucuya bagli calisan islemcisi olmayan ya da cok gucsuz olan bir tane terminal verdigimizi dusunun. Hatta sabit disklerini de bilgisayarlardan alip sunucuya koyalim. Boylelikle bu bilgisayarlar sadece kullanicinin klavye ve faresinin hareketlerini sunucuya gonderecek ve sonuclari sunucudan alip kullaniciya goruntuleyecek bir "az akilli" makine haline gelsin(
thin client). Peki bunu niye yaptik? Simdi bu ofisteki dort kisinin Internette dolasmak gibi islemci acisindan "hafif" bir is yaptigini, digerlerinin de yazilim derlemek gibi "agir" bir isle ugrastigini varsayalim. Hafif islerle ugrasanlarin kullandigi islemci gucu toplamda bir islemci bile gerektirmeyecektir. Boylelikle agir islerle ugrasan diger dort kisi kalan 7 islemcinin gucunden faydalanabilir. Hatta, bu sekiz islemcili sunucu hafif islerle ugrasan 16 kisiye hizmet verebilecek bir hale gelebilir.
Peki bu senaryoyu niye yazdim? Niyetim hayal gucunuzu zorlamak degil, bir bilgi islem yontemini aciklamak. Bu anlattigim yontemle islem kaynaklarinin daha verimli kullanilmasi saglanabilir. Mesela bir kisisel bilgisayar islemcisi bir gunun %99'unda bosta bekliyor. Eger bahsettigim gibi bir sistem olsaydi belki de 20 kisi icin bir bilgisayar maliyeti yeterli olacakti.

Simdi bu hayali biraz daha devam ettirelim. Simdi de bir sehirde yasayan herkesin evlerine kadar gelen fiber optik kablolar sayesinde saniyede 10 Gb hizla internete baglandigini dusunelim. Ayrica, her evde bir tane "az akilli" bir terminal olsun ve bu terminal dunyadaki bes buyuk bilgi isleme sirketinin birinden hizmet alsin. Insanlar kullandiklari islemci gucu ve depolama miktari kadar para odesinler. Guclu bilgisayar isteyenler (mesela oyuncular) cok para odeyip daha hizli hizmet alsinlar, chat yapacagim diyenler de az para odesin. Sonucta da bilgi islem de elektrik, su ve dogalgaz gibi kullandigimiz kadar odedigimiz bir hizmet haline gelsin. Gordugunuz gibi belki de dunya icin bes bilgisayar degil de belki bes bilgi islem sirketi yeterli olabilir.
Emin olun bu hayali ilk ben kurmadim. Aslinda buna benzer dusunceler uzun zamandir konusuluyor fakat bugune kadar gerceklesmedi. Bir grup arastirmaci bunun hic bir zaman mumkun olmayacagini bir grup ise zamanla mumkun olacagini dusunuyor. Ozellikle cok hizli internet baglantisinin kullanilabilir olmasi ile buna benzer kavramlar hayatimiza girebilir.
Su anda
Amazon ve
Sun para karsiligi islemci hizmeti veriyorlar. Amazon 1 islemcisini 1 saat kullanmak icin 10 cent, Sun ise 1 dolar istiyor. (Gordugunuz gibi piyasa pek oturmus degil) Fakat bu hizmetler simdilik siradan kullanicilari degil de cok yogun islemci gucu isteyen isler yapan firmalari hedefliyor. Mesela
Pixar gibi animasyon sirketleri hazirladiklari animasyonlarin rendering islemi sirasinda cok fazla islemci gucune ihtiyac duyuyorlar. O yuzden belki de bilgisayar satin almak yerine islem gucu kiralamayi tercih edebilirler.

Her sey guzel de gelecekte elektrik, su faturalarinin yanina bir de bilgisayar faturasi gelmesi nasil olur bilmiyorum. Hele "bilgisayarlarin kesilmesine" dayanabilecegimi sanmiyorum.
Not 1: Boylelikle size farkettirmeden tez calismamin altyapisini anlattim. Ben bu tip uygulamalarda optik aglarin kullanimini inceliyorum.
Not 2: IBM eski baskani hic bir zaman boyle bir soz
soylememis. Zaten adam salak olsa IBM'e baskan olamazdi.