<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d9123432221727993451\x26blogName\x3dBilgi+Seli\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://bilgiseli.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://bilgiseli.blogspot.com/\x26vt\x3d-4842712886373334541', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

<$

Bastan soyleyeyim, ben devlet sirketlerini ozellestirmenin toplum için faydali olduguna inaniyorum. Fakat ozellestirme rekabetin oldugu yerde avantaj getirir. Devlet tekeli konumundaki Turk Telekom ozellestirilince bir ozel sektor tekeli oldu. Bu ozellestirmeden sonra Turk Telekomun yeni uygulamalarini aşağıda yorumladim. Aslina bakarsaniz musterilerin aldigi hizmet iyilesti ama Turk Telekoma bir rakip gelmeden daha iyiye gidebilir miyiz emin degilim.

Internet hizlandi ama ucuzlamadi, kotalar ayni kaldi: Internetin hizlanmasi guzel bir uygulamaydi ama kotalar ayni kaldigi icin kota asimi yapan abone sayisi oldukca artti, kota asimi icin alinan ucret de yuksek oldugu icin Turk Telekomun gelirleri artti. Ayrica, aylik kotalar ayni kaldigi icin telekomun yurtdisi baglantilarinda bir iyilestirmeye gitmesine gerek kaldigini zannetmiyorum. Boylelikler gelirleri artarken, masraflari sabit kaldi.

Sehirlerarasi ucretler dustu: Iste bu noktada rekabetin faydasini gorebiliyoruz. Telekom cep telefonu sirketleriyle rekabet edebilmek icin sehirlerarasi ucretleri sehiriciyle ayni fiyata getirdi. Boylelikle eskiden sehirlerarasi cep telefonuyla konusan insanlari sabit telefona cekmeye calistilar. Bence iyi de yaptilar.

Sehirici ucretler artti: Sehirici gorusme ucretleri cep telefonu ucretlerinin altinda kalmisti sanirim, karlarını arttıracak ama musterı kaybettirmeyecek bir zam yaptilar.

Sabit ucretlere zam yapildi: Herkesin urunuzu almak zorunda oldugu bir pazar hayal edebilir misiniz? Turk Telekomun pazari boyle bir pazar iste. Internetinizin olmasi için bir de sabit telefonunuz olmasi gerekiyor. Yani onun icinde para odeyeceksiniz. Ustelik yeni tarifelerle hesapli hat tarifesindeki sabit ucret karsiligi verilen kontorler geceye kaydirildi. Yani eger saat tutmazsaniz bunlari kullanmaniz epey zor. Diger bir degisle, Turk Telekom artik her telefondan bir sabit ucret aliyor ve buna da %20 zam yapti. Hesapli hattin sabit ucreti 8 ytl, 3 GB kotali internetin bedeli 29 Ytl. Yani internete aylik en az 37 ytl'ye baglanabiliryorsunuz, 29 derlerse inanmayin.

Uluslarasi aramalar ve evden cebi aramak ucuzladi: Aslinda bir mal veya hizmet satma isi en basitten bakinca bir optimizasyon problemidir. Musteri x Fiyat. Fiyati artirirsaniz musteri azalir, fiyati azaltirsaniz musteri sayiniz artar. Toplam elde ettiginiz kari maksimize etmek ise fiyat ve musteri sayisi arasindaki dengeyi bulmaktadir. Herhalde bu durumda yapacaklari indirimin kullanici sayisindaki artisla telafi edilecegini dusundukleri icin boyle bir indirim yaptilar.

Tatliya baglayalim: Eskiden Turk Telekoma borcu olan musteriler icin yaptıkları uygulamayla bu borclari taksitle tahsil etmeye caliscaklar. Hic tahsil etmememektense taksitle almanin daha iyi olduguna karar verdiler sanirim.

Smile Adsl: Bu arkadaslar da beyhude bir amac pesinde kosuyorlar bence. Zaten evin onundeki kutudan sonraki hizmeti Turk Telekomdan satin aliyorlar. Atiyorum mesela Turk Telekom Dogan Telekoma 20 ytl'ye satiyor. Sonra onlar da 29 ytl'ye musteriye satip kar etmeye calisiyorlar. Cunku alternatif bir kablo altyapisi kurmak cok masrafli. Yani Smile ADSL'in Turk Telekomdan ucuz olmasi cok zor.

Ozetle ben bir gun internetin ucuzlayacagindan supheliyim. Ancak sevabına biraz iyilestirme yapabilirler. Ama telefon isi cep telefonlari rekabeti dolayisiyla daha farkli olabilir.

Eğer ekleyeceğiniz veya düzeltmek istediğiniz bir şey varsa yorum bırakabilirsiniz.

Etiketler:

p>
    Blogger heracklesspan style="color:#767676;">| <$13 Mart 2007 19:20:00 GMT+2a> | <$ span>

    <$Merhaba,
    İlk cümlenize katılmayarak yazıma başlayayım izninizle.

    Kamu kurumlarının özelleştirilmesi her zaman faydalı değildir.Siz de "rekabet" ten bahsetmişsiniz ama esas olan rekabetten de öte özelleştirilmenin sebepleridir; özelleştirildikten sonra devlete verdiği vergi, ekonomiye katkısı vb. ile özelleştirmeden önceki, devlete "maddi" katkısı karşılaştırıldıktan sonra değerlendirilebilir ancak. Bir de, Telekom'un birkaç yıllık kârı fiyatına hem de taksitle satıldığı düşünülürse ne yazık ki bunun özelleştirme olduğunu söyleyemeyiz.
    Kaldı ki bilinen 11 farklı özelleştirme şekli sınıflandırılabilir (bkz. www.canaktan.org).Neden doğrudan satılmak seçildi? Devlete yükü neydi? Serbest piyasaya mı zarar veriyordu? vb.vb.vb. onlarca soru işaretinin yanında özelleşmiş bir Telekom şirketi şu anda fiyat ayarlamalarına gitmiş durumda.

    Öncelikle, cep telefonları ile sabit telefonları aramak bir hayli ucuzlamıştı.Ancak,eminim, Telekom'u alanlar bunun için gerekli demografik çalışmaları da yapmışlar ve gelir, bölge ve hane yapılarına göre ne kadarlık potansiyel olduğunu hesap etmişlerdir.
    Peki bu durumda, Türkiye'de hala büyük bir potansiyel olduğu için mi alınmıştır yoksa altın yumurtlayan bir tavuk mu olduğu için alınmıştır?

    Şöyle diyelim;
    Ben size şirketimi 5 liraya satıyorum.
    Bu şirket her sene 1 lira kâr ediyor.
    Anlaşmamız da şöyle;
    Beş yıllık taksite böleceğiz, ilkini peşin vereceksiniz.

    Almaz mısınız?p> <$Blogger mehmetspan style="color:#767676;">| <$19 Mart 2007 14:37:00 GMT+2a> | <$ span>

    <$Merhaba,
    Kamu kuruluslarinin ozellestirilmesi meselesi hakkinda dusundugunuz aslinda hangi ekonomik ekole inandiginiza bagli. Devletci bir ekonomiyi savunuyorsaniz ozellestirmeyi savunmaniz beklenemez. Ama ben devlet yeterince kar etmese de ozel sektorun bu sirketleri daha verimli calistiracagina inandigim icin ozellestirmeyi destekliyorum.
    Devlet bu kurulusu satarken ben bunu bes yillik karina satacagim diye ihaleye cikmadi. Ihaleye katilanlar arasinda verilen en yuksek fiyat buydu, demek ki ederi de buymus. Yoksa Turk Telekom ihalesine katilan diger firmalarin mesela Telekom Italia'nin salak oldugu icin daha fazla fiyat arttirmadigini dusunmuyorum.
    Bence bu ozellestirmenin sikintisi fiyati degil de sektorun rekabete tam acilmadan ozellestirilmesidir.

    Yorumunuz icin tesekkurler,

    Mehmetp>