<$

Bazi bilimsel konular medya sayesinde populerlige kavusunca isin bilimsel tarafi artik tartisilmaz hale geliyor. Bir kavram moda olmaya gorsun herkes isin aslini arastirmadan papagan gibi ayni seyleri soyluyor. "Hidrojen enerjisine gecelim dogayi temiz tutalim" sozleri de bunlardan biri. Soyleyince cok guzel duruyor da su basit gercegin kimse farkinda degil: Hidrojen enerji kaynagi degildir.
Evet, degildir cunku dogada bulunmaz. Komur madeni gibi hidrojen madeni yoktur, petrol kuyusu gibi hidrojen kuyusu da yoktur. Dolayisiyla benzin yerine hidrojen kullanmayi dusunuyorsaniz bu hidrojeni nasil elde edeceginizi de dusunmeniz gerekiyor. Malumunuz hidrojen sudan elektroliz yoluyla elde edilebilir. Fakat bu elektroliz icin de enerji harcamak gerekir. Hidrojeni yakarken elde ettiginiz enerji onu uretirken harcadiginizdan fazla olamaz (enerjinin korunumu). Hidrojeni uretirken kullanacaginiz enerji de "gercek" enerji kaynaklarindan elde edilebilir. Mesela komur santralinde elektrik yerine hidrojen uretmek, bu hidrojeni de araclarda kullanmak mumkundur.
Iste bu yuzden hidrojen sadece bir enerji tasiyicisidir. Nasil elektrik bir enerji kaynagi degil bir enerji tasiyicisiysa hidrojen de boyledir. Hidrojeni fosil yakitlardan faydalanarak uretirsek karbon yayilimini azaltamayiz ama karbonun sadece santralde uretilmesini saglayabiliriz. Boylelikle ortaya cikan karbonu dogaya salmadan saklamak mumkun olabilir. Araclar da hidrojen yakarken karbon salmadigi icin sehirlerin havasi daha temiz kalir. Fakat tekrar ediyorum, toplamda ortaya cikan karbon miktari azalmayacaktir.
Ne var ki hidrojeni tasimak ve saklamak masraflidir. Ayrica hidrojenin enerji yogunlugu (yani birim hacminin yakilmasiyla elde edilen enerji miktari) benzine gore cok daha az oldugu icin cok yuksek basincta saklamak gerekir. Bu yuzden hidrojen teknolojisinin yakin gelecekte pratik ve ekonomik bir kullanimin olmasi pek mumkun degildir. Ama herkes yine de pek heyecanli bu konuda.
Bana inanmiyorsaniz buraya bakabilirsiniz.