<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d9123432221727993451\x26blogName\x3dBilgi+Seli\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://bilgiseli.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://bilgiseli.blogspot.com/\x26vt\x3d-4842712886373334541', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

<$


Biliyorsunuz iki televizyon kanalinda icat yarismasi yayinlandi. Kanal D'deki ben hic izleyemeden bitse de NTV'deki Turk Mucit yarismasini arada sirada izleme firsati buluyorum. Izlerken dikkatimi ceken bir kac noktayi sizinle paylasmak istedim:
  • Kotulerle baslayalim, yarisan icatlar icinde en basarisiz olanlari yuksek seviyede teknik bilgi gerekenlerdi. Genelde teknik prensiplerin yanlis anlasilmasi sonucu bazi fikirler ortaya atilmisti. Mesela arabalarin onune miknatis yerlestirerek carpisma etkisini azaltmayi dusunenler hatta iki tane miknatis kullanip kendi kendine giden paten yapabilecegine inananlar vardi.
  • Yarismada bolca sonsuz enerji makinesi projesi de vardi. Mesela birisi bir tupte bulunan suyun havasini cekerek yukselmesini sagladiktan sonra suyun asagi inerken olusturdugu enerjinin yukseltmek icin kullandigindan daha fazla oldugunu iddia ediyordu. Gerci biliyorsunuz koca koca sirketlerimiz yoktan enerji var edebilecegine inandiktan sonra siradan vatandasa kizmamak lazim. Sahiden ne oldu bizim donergec?
  • Yarismanin en basarili icatlari ise gunluk hayata dair pratik fikirlerdi. Yarismacilarin calistigi iste veya evde karsilastigi bir sorun icin gelistirdikleri cozumlerden bazilari cok yaraticiydi. Mesela su ana kadar gordugum en basarili icat, bir marangozun yaptirdigi guvenli merdivendi. Yarismaci zaten bir protopini yapmis getirmis, hatta projesini de tescil ettirmisti. Orada olsam kendisini yanaklarindan opecektim. Ne yazik ki buraya koymak icin videosunu aradim ama bulamadim.
  • Yarismacilarin bir ortak ozelligi de hemen hemen hepsinin icatlarinin dunyayi degistirecegine inanmalariydi. Icadin konusu ne olursa olsun (kalorifer tesisati ile bile ilgili olsa) herkes teknolojide devrim yaptigina kesin gozuyle bakiyordu. Bu yuzden elenenlerin daha sonra yaptigi kizgin yorumlari dinlemek cok eglenceli oldu.
  • Yarismanin jurisinin bazi icatlardaki mantik hatalarini daha hizli kavramalarini beklerdim. Bana sorarsaniz cogunlukla teknik icatlarin geldigi bir yarismada bilgi birikimi daha yuksek kisilerin juri olmasi gerekirdi. Ama yine de haklarini yememek lazim, icatlarin cok genis bir konu alani var ve hepsinin her konuya hakim olmasini bekleyemeyiz.
Insanlari yaraticiliga ve uretime tesvik eden boyle bir yarisma olmasi bence cok iyi. Boyle bir yarisma halkimizda bulunan yaraticiligi ortaya cikariyor diye dusunuyorum.

Etiketler:

p>
    Blogger Unknownspan style="color:#767676;">| <$18 Haziran 2007 20:37:00 GMT+2a> | <$ span>

    <$yorumlarınız çok hoşuma gitti ama jüriye pek katılmıyorum daha farklı bir jüri olabilirdi...
    bu arada kudret abiye selamlar:) sitenizi accaip sevdim:)p>